Izolacijsko staklo sastavljeno je od dvije ili više staklenih ploča koje su na rubu međusobno povezane (razmak 6, 9, 12 i 16 mm). Veza omogućava besprijekorno i dugotrajno brtvljenje, a međuprostor je ispunjen suhim zrakom ili plinom. Razmak između staklenih ploča osiguran je aluminijskim držačima koji su ispunjeni sredstvima za sušenje. Izolacijsko staklo se može proizvoditi u kombinaciji sa kaljenim ili slojevitim staklom. Kad se u međuprostor postave ukrasni profili dobiva se dekorativno izolacijsko staklo.

Osobine izolacijskog stakla:

  • smanjuje toplinsku razmjenu između dva prostora
  • smanjuju se troškovi ugradnje uređaja za klimatizaciju i grijanje
  • manji je utrošak energije
  • nema propuha i pojave kondenzata pa se mogu koristiti veće staklene površine za zadanu sobnu temperaturu bez povećanja troškova energije

Ukoliko se traži bolja zaštita od sunca istovremeno sa zaštitom od hladnoće i topline, onda se upotrebljava staklo sa posebnim premazom. Od vrste zaštite koja se zahtjeva i estetskog izgleda koji se želi, zavisi koje će se vrste stakla upotrijebiti.

Pored toplinske izolacije izolacijsko staklo pruža i bolju zaštitu od buke, ukoliko se koriste različite vrste i debljine stakla.

Standardna debljina stakla koja se koristi iznosi 4, 6 i 8 mm. Može se proizvoditi i troslojno izolacijsko staklo sa ukupnom debljinom od 40 mm. Od opterećenja vjetrom i površine stakla zavisi koja će se debljina stakla upotrijebiti.

DVOSLOJNO STAKLO 24 mm


Debljina: 4 - 16 - 4 mm
Ispuna: Zrak
Ug: 2,9 W/m²K
Rw: 34 dB

DVOSLOJNO STAKLO 24 mm


Debljina: 4 - 16 - b4 mm
Ispuna: Argon
Ug: 1,1 W/m²K
Rw: 34 dB

TROSLOJNO STAKLO 40 mm


Debljina: 4 - 12 - b4 - 12 - b4 mm
Ispuna: Argon
Ug: 0,7 W/m²K
Rw: 36 dB

* Ug - koeficijent prolaza topline, * Rw - zvučna izolacija, * b - low-e premaz